ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Αντισύλληψη ονομάζεται κάθε μέθοδος που έχει σκοπό να αναστέλλει τη γονιμότητα για όσο καιρό χρησιμοποιείται, ενώ όταν διακόπτεται, η γονιμότητα θα πρέπει να επανέρχεται. Κατ΄αρχήν όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αντισυλληπτική μέθοδος που να είναι 100% αποτελεσματική, ενώ πολλές από αυτές μπορεί να δημιουργούν και ανεπιθύμητες ενέργειες. 

   Επομένως θα πρέπει να εξετάζονται επισταμένως οι αντενδείξεις κάθε μεθόδου, μελετώντας το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας, τον τρόπο ζωής της, τις συνήθειές της και φυσικά τυχόν παθολογικές καταστάσεις. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ΄όψιν η επιθυμία της γυναίκας να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης που προτείνεται, ή η άρνησή της να την υιοθετήσει.

   Η αντισύλληψη διαχωρίζεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης, μέθοδοι φραγμού, και μέθοδοι που χρησιμοποιούν φαρμακευτικά ή ορμονικά σκευάσματα.

   Οι φυσικές μέθοδοι είναι η ημερολογιακή μέθοδος καθορισμού των γόνιμων ημερών, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο έλεγχος της τραχηλικής βλέννης (μπορεί μια έμπειρη γυναίκα να αντιληφθεί τη διαφορά στις διάφορες ημέρες του κύκλου της), ο θηλασμός και η αμηνόρροια που προκαλεί, η διακεκομμένη σεξουαλική επαφή, η κολπική πλύση μετά από επαφή. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι δεν προσφέρουν την αναμενόμενη ασφάλεια, έχουν ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, η κολπική πλύση όμως επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγεται, για τον κίνδυνο πυελικής φλεγμονής και διαταραχής της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου που επιφυλάσσει. 

   Στις μεθόδους φραγμού ανήκουν το ανδρικό και το γυναικείο προφυλακτικό, το κολπικό διάφραγμα, ο αντισυλληπτικός σπόγγος και διάφορες σπερματοκτόνες ουσίες. Πρόκειται για λίγο πιο αξιόπιστες μεθόδους, εντούτοις οι σπερματοκτόνες ουσίες ενοχοποιούνται για ανάπτυξη κολπίτιδων και για ερεθισμό του κόλπου και του αιδοίου μετά από συχνή χρήση.

   Το ενδομήτριο σπείραμα ή σπιράλ τοποθετείται μέσα στη μήτρα της γυναίκας διαμέσου του τραχήλου, ενώ αφαιρείται για να αντικατασταθεί κάθε τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με το είδος του σπιράλ που χρησιμοποιείται. Υπάρχει επιπλέον και σπείραμα με ορμόνη και συγκεκριμένες ενδείξεις τοποθέτησής του. Το ποσοστό αντισύλληψης που προσφέρει το σπιράλ είναι μεγάλο. Οι αντενδείξεις για την τοποθέτησή του είναι πολλές και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτησή του σε γυναίκες με παθολογική νόσο που αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, το AIDS, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, κ.α. Επίσης αντενδείκνυται σε γυναίκες χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, σε γυναίκες με αλλεργία στο χαλκό και σε γυναίκες με κακοήθεια (καρκίνο οπουδήποτε στο σώμα), ή λευχαιμία. Από το γυναικολογικό ιστορικό της γυναίκας, μας ενδιαφέρει η πρόσφατη πυελική φλεγμονή, το παθολογικό Παπ-τεστ, ανατομικά προβλήματα της μήτρας ή παθήσεις της που μεταβάλλουν την ενδομητρική κοιλότητα, η κολπίτιδα, η κολπική αιμόροια άγνωστης αιτιολογίας, η ύπαρξη πιθανής εγκυμοσύνης, ο πρόσφατος τοκετός, κ.α.

   Όσον αφορά την ορμονική αντισύλληψη, έχει κι αυτή τα υπέρ και τα κατά της. Τα οφέλη των αντισυλληπτικών δισκίων είναι ότι προσφέρουν άριστη αντισυλληπτική ικανότητα όταν λαμβάνονται όπως πρέπει, ελαττώνουν τα ανδρογόνα, με ευεργετικό αποτέλεσμα στην ακμή, στην αλωπεκία ανδρογενούς τύπου και στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, βελτιώνουν σε μέγιστο βαθμό τη δυσμηνόρροια και ελαττώνουν τον όγκο αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

   Οι κίνδυνοι από τη χρησιμοποίηση ορμονικής αντισύλληψης είναι η εμφάνιση καταρχήν θρομβοεμβολικών επεισοδίων (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβωση φλεβών κάτω άκρων, πνευμονική εμβολή). Οι παραπάνω κίνδυνοι είναι αυξημένοι σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σε γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν παραπάνω κιλά, σε άτομα με αρτηριακή υπέρταση, ή σε γυναίκες με θρομβοφιλία. Επίσης τα αντισυλληπτικά μπορεί να κάνουν πιο ευαίσθητη μια γυναίκα στην εμφάνιση κολπίτιδων.

  Νεότερη μορφή ορμονικής αντισύλληψης αποτελεί ο κολπικός δακτύλιος και το διαδερμικό αυτοκόλλητο, με τους ίδιους κινδύνους και αντενδείξεις.

   Εάν κάποια αντισυλληπτική μέθοδος αποτύχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η επείγουσα αντισύλληψη (το χάπι της επόμενης ημέρας), με ιατρική καθοδήγηση, λόγω των αντενδείξεών του και των κινδύνων του. Φυσικά η δράση του είναι αποτελεσματικότερη όσο πιο νωρίς γίνει η λήψη του.

   Σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους και είναι άνω των 35, προτείνεται και η χειρουργική στείρωση, η οποία είναι αποτελεσματική χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό ή την ορμονική λειτουργία και την έμμηνο ρύση της γυναίκας.

   Σίγουρα η απόφαση για τον τρόπο αντισύλληψης δεν πρέπει να λαμβάνεται βιαστικά κι επιπόλαια από μια γυναίκα, αλλά πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση με τον γιατρό της, για να της εξηγήσει όλα τα οφέλη και τους κινδύνους της κάθε μεθόδου.

X

Right Click

No right click