Εμμηνόπαυση

Για να χαρακτηριστεί ότι μια γυναίκα βρίσκεται πλέον στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να βρίσκεται σε αμηνόρροια ένα έτος, με παράλληλη αύξηση κάποιων ορμονών του οργανισμού. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, ενώ στις γυναίκες που καπνίζουν, η εμμηνόπαυση επέρχεται λίγο νωρίτερα.

   Το μεταβατικό στάδιο κοντά στην εμμηνόπαυση λέγεται προεμμηνόπαυση και σ’αυτό  εκδηλώνονται συμπτώματα όπως εφιδρώσεις-εξάψεις και ανωμαλίες της περιόδου (η λεγόμενη κλιμακτήριος). Μπορεί να διαρκεί από μήνες, έως έτη.

   Εάν η εμμηνόπαυση συμβεί μεταξύ 30 και 40 ετών, τότε λέγεται πρόωρη εμμηνόπαυση. Ενώ αν υπάρχει αμηνόρροια πριν το 30ο έτος της ηλικίας, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων νόσων, και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

   Τα κυριότερα συμπτώματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στην προεμμηνόπαυση-εμμηνόπαυση είναι οι ξαφνικές εφιδρώσεις και εξάψεις, η κόπωση, η υπνηλία, οι κεφαλαλγίες, η απώλεια της συγκέντρωσης, η απώλεια της libido, οι διαταραχές του ύπνου, η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα του χαρακτήρα, κ.α. Κατά την εμμηνόπαυση υπάρχει επιπλέον και ο σοβαρός κίνδυνος της οστεοπόρωσης. Κι εδώ ακριβώς είναι που τίθεται το ερώτημα του τι θεραπεία θα ακολουθήσει η γυναίκα για να αντιμετωπίσει αυτά τα συμπτώματα και να προλάβει φυσικά την οστεοπόρωση.

   Κατ’αρχήν, η γυναίκα είναι πλασμένη από τη φύση ώστε να παράγει τις ορμόνες του θήλεος και να έχει έμμηνο ρύση ως τα 50 της. Από την ηλικία αυτή και μετά, αυτές οι ορμόνες σχεδόν εξαλείφονται. Σε πρόωρη εμμηνόπαυση και σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, η γυναίκα που δεν επιθυμεί να μείνει έγκυος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, για να υπάρχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα οιστρογόνα (όχι μόνο για τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αλλά και για άλλους κινδύνους). Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει επιθυμία εγκυμοσύνης, η θεραπευτική προσέγγιση αλλάζει. Σε φυσιολογική εμμηνόπαυση με τον κίνδυνο πάλι της οστεοπόρωσης και με πιθανώς έντονα συμπτώματα, δεν προτείνεται η ορμονική υποκατάσταση (μετά τα 49-50), διότι ενοχοποιείται για την εμφάνιση νόσων, με πιο σοβαρές τα θρομβοεμβολικά επεισόδια (έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο), και τον καρκίνο του μαστού. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία είναι διαφορετική.

   Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι σοβαροί για την υγεία και να γίνει ομαλά κι ευχάριστα η μετάβαση της γυναίκας στο επόμενο στάδιο της ζωής της.

Search