Κύστεις ωοθηκών

Κατά τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών, που είναι πρώτον: η παραγωγή των θηλυκών ορμονών και δεύτερον: η ωρίμανση του ωαρίου κάθε μήνα και η ωοθυλακιορρηξία, σχηματίζονται μικρές κύστεις στις ωοθήκες (έως 3 εκατοστά), οι οποίες εμφανίζονται και εξαφανίζονται κυκλικά, αναλόγως την ημέρα του κύκλου. Αυτές είναι οι λεγόμενες λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών, είναι απολύτως φυσιολογικές και δεν χρήζουν καμίας παρέμβασης.

   Εάν μια γυναίκα εμφανίσει κύστη στις ωοθήκες, η οποία είναι είτε μεγαλύτερη του φυσιολογικού, είτε επιμένει, θα πρέπει αρχικώς να την παρακολουθήσει για κάποιο καθορισμένο διάστημα και κατόπιν να παρέμβει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες κύστεις εξαφανίζονται μετά από έναν ή δύο κύκλους (περιόδους), καλό θα είναι βέβαια να επιβεβαιώνεται αυτό από το Γυναικολόγο, με τη βοήθεια του κολπικού υπερηχογραφήματος. Σε περίπτωση που μια κύστη επιμένει ή και μεγαλώνει, πρέπει να γίνεται θεραπεία. 

   Μερικά είδη κύστεων ωοθηκών που απαντώνται συχνά είναι τα εξής: 

   Απλές ορώδεις κύστεις, των οποίων το περιεχόμενο είναι διαυγές υγρό.

   Βλεννώδεις κύστεις.

   Δερμοειδείς κύστεις, με ρυπαρό περιεχόμενο.

   Ενδομητριωσικές κύστεις, ή ενδομητριώματα, ή σοκολατοειδείς κύστεις.

   Κακοήθεις κύστεις (καρκίνος των ωοθηκών).

   Από τα παραπάνω είδη, πολλές χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

   Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να δημιουργήσουν τέτοιες κύστεις, είναι: πόνος ή μικρά τσιμπήματα στην κοιλιά, πόνος στην περίοδο ( είτε λίγο πριν την περίοδο, είτε λίγο μετά, ή και κατά τη διάρκεια), καθυστέρηση, μετεωρισμός, αίσθηση πρηξίματος στην κοιλιά, κ.α. Πολλές φορές βέβαια δεν δίνουν κανένα σύμπτωμα και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, με το υπερηχογράφημα.

X

Right Click

No right click