Ενδείξεις Καισαρικής Τομής

Οι ενδείξεις για να γεννήσει μια γυναίκα με καισαρική τομή και όχι φυσιολογικά, είναι καθορισμένες σύμφωνα με πρωτόκολλα και συγκεκριμένες. 

   Καταρχήν οι απόλυτες ενδείξεις, όπου η καισαρική πρέπει να γίνει άμεσα, είναι οι καταστάσεις μαιευτικού επείγοντος: Αιμορραγία, αποκόλληση πλακούντα, προεκλαμψία-εκλαμψία, οι αλλοιώσεις των παλμών του εμβρύου, η πρόπτωση του ομφαλίου λώρου, κλπ.

   Επίσης, ενδείξεις για καισαρική, είναι οι διάφορες «άσχημες» θέσεις και προβολές του εμβρύου, που κάνουν επικίνδυνη την απόπειρα για φυσιολογικό τοκετό, όπως η ισχιακή προβολή (ιδίως σε πρωτοτόκο), η οπισθία θέση σε γυναίκα με στενή λεκάνη, η προσωπική προβολή, το εγκάρσιο σχήμα, οποιαδήποτε μορφή δυστοκίας που προκαλεί αδυναμία εξέλιξης τοκετού, κλπ.

   Από τη μεριά της μητέρας, διάφορα ιατρικά προβλήματα ορίζουν την καισαρική τομή σαν επιλογή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο ενεργός έρπητας των γεννητικών οργάνων,  η παρουσία κονδυλωμάτων, κ.α.

   Η προηγηθείσα καισαρική και η προηγούμενη ινομυωματεκτομή, αποτελούν πια σχετικές ενδείξεις καισαρικής στις μέρες μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, ο φυσιολογικός τοκετός γίνεται υπό προϋποθέσεις.

Search