Αιτίες αποβολών

   Η πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνει στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Σημεία που εμπνέουν ανησυχία για πιθανή επερχόμενη αποβολή, είναι η κολπική αιμορραγία και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα. Αποβολή βέβαια δεν επέρχεται  κάθε φορά που θα συμβεί αιμορραγία ή πόνος στην κοιλιά της μητέρας. Αν όμως μια αποβολή ξεκινά ή βρίσκεται σε εξέλιξη, τελικά η κατάληξη θα συμβεί αναπόφευκτα, ότι και να κάνει η μητέρα ή ο γιατρός. Οι αιτίες που οδηγούν σε αποβολή του εμβρύου, μπορούν να ταξινομηθούν σε δυο μεγάλες κατηγορίες: εμβρυικά αίτια, (δηλαδή προβλήματα του νεοσχηματιζόμενου οργανισμού) και μητρικά αίτια, (προβλήματα και νοσηρές καταστάσεις του οργανισμού της μητέρας).

   Πιο συγκεκριμένα, τα εμβρυικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή, είναι κυρίως οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οι γονιδιακές μεταλλάξεις, ακόμη και οι μορφολογικές ανωμαλίες του εμβρύου. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλα αυτά τα «λάθη» στην ανάπτυξη του εμβρύου, δεν καταλήγουν πάντα σε αποβολή. Ευθύνονται όμως για τις μισές και πλέον αποβολές σε μικρή εβδομάδα της κύησης (έως τη 12η).

   Όσον αφορά τα μητρικά αίτια αποβολών, είναι πολυπληθέστερα μεν, αλλά πιο σπάνια δε. Για παράδειγμα: διάφορες ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν αποβολή, (δίκερη - μονόκερη ή και διθάλαμος μήτρα, παλαιότερη χειρουργική επέμβαση στη μήτρα, όπως αποκατάσταση σε περίπτωση ανατομικού προβλήματος, ή και μεγάλος αριθμός αποξέσεων, τα ινομυώματα, οι πολύποδες ενδομητρίου, η ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου, και άλλα πολλά).

   Επίσης διάφορες λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν αποβολή του εμβρύου: Τοξοπλάσμωση, ερυθρά, παρβοϊός, μεγαλοκυτταροϊός, ερπητοϊός, λιστερίωση, σύφιλη, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια, AIDS, κ.α.

   Χρόνιες νόσοι της μητέρας με αυξημένες πιθανότητες αποβολών είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά νοσήματα, αναπνευστικές νόσοι, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

   Ενδοκρινικά προβλήματα επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή. Αυτά είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κ.α.

   Αρκετά συχνή νοσολογία στις μέρες μας, (συχνή λόγω της βελτιστοποίησης της διάγνωσής της), που οδηγεί σε αποβολές, είναι η θρομβοφιλία. Η θρομβοφιλία θα πρέπει να αναζητάται σαν αιτία, όταν υπάρχουν 2 και παραπάνω συνεχόμενες αποβολές (οι λεγόμενες καθ΄έξιν αποβολές). Είναι εύκολο να ανευρεθεί, με ειδικές βέβαια εξετάσεις αίματος, και η τροποποίηση της τάσης του οργανισμού για θρόμβους, ούτως ώστε να επιτευχθεί και να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη εγκυμοσύνη, είναι επίσης απλή, με φαρμακευτική αγωγή σε όλη σχεδόν την κύηση.

   Πιο πολύπλοκοι παράγοντες αποβολών είναι και οι ανοσολογικοί παράγοντες, με ιδιαίτερη και τη θεραπευτική προσέγγιση που γίνεται κατά περίπτωση.

   Διάφοροι άλλοι παράγοντες που μπορεί να δράσουν υπέρ μιας αποβολής είναι η ενδομητρίωση, η ύπαρξη εντός της μήτρας σπιράλ αντισύλληψης, η μη συγχρονισμένη γονιμοποίηση, το στρες, η πολύ έντονη άσκηση, η έκθεση σε ακτινοβολία μεγάλης δόσης, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, πιθανός σοβαρός τραυματισμός, κ.α. 

   Με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις μία εγκυμοσύνη μπορεί να σωθεί και να καταλήξει σε τοκετό.

Search