Προγεννητικός έλεγχος

Ο Προγεννητικός έλεγχος έχει σαν σκοπό να ανιχνευθούν πιθανές εμβρυικές ανωμαλίες, όσο γίνεται νωρίτερα στην κύηση, και σε όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά, για την κάθε εξέταση. 

   Το ιδανικότερο είναι να αρχίζει με κάποιες εξετάσεις αίματος της γυναίκας, πριν αυτή μείνει έγκυος. Κάθε γυναίκα λοιπόν, πρέπει να διαπιστωθεί εάν έχει αντισώματα έναντι της ερυθράς, και αν όχι, πρέπει να εμβολιάζεται και να αποφεύγει μια πιθανή εγκυμοσύνη το προσεχές τρίμηνο μετά τον εμβολιασμό. Επίσης η γυναίκα πρέπει να ελέγχεται για πιθανό στίγμα μεσογειακής αναιμίας, για αιματοκρίτη (για να αποκλειστεί οποιαδήποτε αναιμία), για αντισώματα τοξοπλάσματος, κ.α. Η γενική αίματος είναι απαραίτητη, γιατί αν διαπιστωθεί μια σιδηροπενική ή μεγαλοβλαστική αναιμία, η θεραπεία θα είναι ευεργετική για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Επίσης πρέπει να ελέγχεται η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς με ορμονικό έλεγχο και να διορθώνεται οποιαδήποτε διαταραχή, για να μην υπάρξουν δυσάρεστα, όσον αφορά την κύηση. Τέλος πρέπει να γίνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού κι αν υπάρχει κολπίτιδα, θα πρέπει να θεραπεύεται πριν μείνει η γυναίκα έγκυος.

   Όταν επιτευχθεί η εγκυμοσύνη, η μητέρα θα πρέπει να κάνει μια σειρά εξετάσεων αίματος (γενική, ομάδα αίματος, τεστ δρεπανώσεως, διάφορα αντισώματα για κάποιες ασθένειες, κ.α.).

   Στα αρχικά στάδια της κύησης και πριν τον πρώτο μεγάλο υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας, μπορεί να γίνει η λήψη τροφοβλάστης, με ιδανικό χρόνο τις 11 εβδομάδες της κύησης. Η λήψη τροφοβλάστης μοιάζει με την αμνιοπαρακέντηση, μόνο που γίνεται με λίγο παχύτερη βελόνα και το υλικό που λαμβάνεται είναι από τον σχηματιζόμενο πλακούντα. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο. Η λήψη τροφοβλάστης έχει κάποιες ενδείξεις όπου γίνεται, παρέχει αξιόπιστα και άμεσα αποτελέσματα, (μέσα σε δυο ημέρες τα βασικότερα, και τις επόμενες ημέρες το σύνολο των αποτελεσμάτων), και τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά επιπλοκών της είναι παρόμοια με αυτά της αμνιοπαρακέντησης.

   Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας γίνεται στις 12-13 εβδομάδες της κύησης. Κατά τη διάρκειά του γίνεται έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου, του εγκεφάλου, της αρτιμέλειάς του, κλπ, ενώ μετράται φυσικά και η αυχενική διαφάνεια του εμβρύου. Αν η αυχενική διαφάνεια βρεθεί πάνω από ένα επιτρεπτό όριο, τότε υπάρχουν πιθανότητες για ορισμένες νόσους, ή και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

   Η γνωστή σε όλους πια αμνιοπαρακέντηση, γίνεται μετά τη 16η εβδομάδα της κύησης. Με λεπτή βελόνα αναρροφάται αμνιακό υγρό από τη μήτρα, υπό παρακολούθηση με τον υπέρηχο. Τα πρώτα αποτελέσματα τώρα πια, βγαίνουν στα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα. Τα υπόλοιπα μέσα σε 15-20 ημέρες.

   Στις 23-24 εβδομάδες της κύησης γίνεται το υπερηχογράφημα β-επιπέδου, όπου μελετάται λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου (χέρια, πόδια, δάκτυλα, εγκέφαλος, πρόσωπο, καρδιά, διάφραγμα, στόμαχος, νεφρά, ουροδόχος κύστη, γεννητικά όργανα, κ.α.). 

   Την επανάσταση στον προγεννητικό έλεγχο φέρνει, τον τελευταίο καιρό, η ανίχνευση του ελεύθερου DNA του εμβρύου στην μητρική κυκλοφορία. Παίρνοντας απλώς λίγο αίμα από το χέρι της μητέρας, γίνεται έλεγχος DNA για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, για μεταλλάξεις, για κληρονομικές νόσους, για προσδιορισμό του Rhesus του εμβρύου σε περίπτωση αρνητικής μητέρας, (ανιχνεύεται η ασυμβατότητα), κ.α. Επίσης τα επίπεδα του ελεύθερου DNA του εμβρύου στο αίμα της μητέρας, μπορεί να υποδηλώνουν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και διάφορες άλλες επιπλοκές, κυρίως όμως για προεκλαμψία.

Search