Η υστεροσκόπηση είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί κάμερα, η οποία προωθείται στο εσωτερικό της μήτρας μέσω του κόλπου και του τραχήλου. Βοηθάει στο να διαγνώσει πάρα πολλές καταστάσεις που αφορούν το εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, όπως επίσης και την αιτία της υπογονιμότητας πολλές φορές. Μπορεί ο γιατρός με την υστεροσκόπηση επίσης, να διορθώσει βλάβες στο εσωτερικό της μήτρας, όπως ινομυώματα, πολύποδες, κλπ (επεμβατική υστεροσκόπηση). Η μέθοδος χρήζει ελαφρής αναισθησίας (μέθη) και γίνεται σε κλινική ή σε νοσοκομείο. 

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Η υπερηχογραφία 3D και 4D γίνεται από προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων και έχει το πλεονέκτημα ότι αναπαράγει τα εσωτερικά όργανα ή το έμβρυο σε τρισδιάστατη μορφή. Έτσι γίνεται πιο ευδιάκριτη η μορφολογία του υπό εξέταση οργάνου και η αναγνώριση τυχόν ανατομικής του βλάβης.

 Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει: επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων, του κόλπου και του τραχήλου, ψηλάφηση με αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση της μήτρας και των ωοθηκών, τεστ Παπανικολάου, υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ενδομήτριο, ωοθηκών), και τέλος, έλεγχο των μαστών. Μια γυναίκα που κάνει όλα αυτά μια φορά το χρόνο και εμπιστεύεται έτσι την Προληπτική Ιατρική, έχει το πλεονέκτημα ότι θα προλάβει και θα αντιμετωπίσει με τον πλέον καλύτερο τρόπο μια ενδεχόμενη δυσάρεστη κατάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες για τεστ Παπανικολάου εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για προληπτικό ετήσιο υπερηχογράφημα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για μαστό εδώ.

Ο τράχηλος της μήτρας πολλές φορές προσβάλλεται από παθήσεις που προκαλούν τραχηλίτιδα, από τον ιό των κονδυλωμάτων, ή εμφανίζει δυσπλασίες και προκαρκινικές βλάβες, οι οποίες είναι επιβεβλημένο να αναγνωρίζονται από τον γυναικολόγο. Από τη στιγμή που θα αναγνωριστεί και θα διαγνωσθεί μια κατάσταση, πρέπει να γίνει και θεραπεία. Στην περίπτωση της τραχηλίτιδας, η θεραπεία είναι φαρμακευτική. Όταν υπάρχουν κονδυλώματα, πρέπει να γίνει αφαίρεσή τους, συνήθως αυτό γίνεται με Laser. Σε περίπτωση δυσπλασίας (πολύ έντονη βλάβη του τραχήλου, με κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο), πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί ένα κομμάτι του τραχήλου, και αυτό γίνεται σε κλινική, με ελαφρά αναισθησία και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Loop εκτομής, ή της εκτομής με νυστέρι. 

Για περισσότερες πληροφορίες για δυσπλασίες τραχήλου, πατήστε εδώ.

Ουρογυναικολογία είναι ο κλάδος της γυναικολογίας που ασχολείται με προβλήματα πρόπτωσης των γεννητικών οργάνων, σε συνδυασμό με ακράτεια ούρων. Πρόπτωση είναι η χαλάρωση και πτώση προς τα κάτω, σε διάφορους βαθμούς των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της ανατομικής σχέσεις των οργάνων με την ουροδόχο κύστη, κι έτσι την διαφόρου βαρύτητας ακράτεια. Προβλήματα που ανήκουν στην ουρογυναικολογία είναι η κυστεοκήλη, η ορθοκήλη, η εντεροκήλη, η πρόπτωση μήτρας, η πρόπτωση κολπικού κολοβώματος (σε περίπτωση υστερεκτομής).

Search