Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων στη γυναίκα, είναι πολύ συχνή, ταλαιπωρώντας κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί τον κανόνα. Δεν αποκλείεται δηλαδή, να παρατηρείται ακράτεια ούρων και σε νέες γυναίκες. 

   Η ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, είναι ανάλογα. Για παράδειγμα, μια μορφή ακράτειας είναι η ακράτεια από προσπάθεια: η γυναίκα δηλαδή χάνει ούρα στον βήχα, στο φτέρνισμα, στο απότομο κάθισμα, σε σήκωμα βάρους, κλπ. Η αιτία αυτού του είδους της ακράτειας είναι η ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας, ή και η χαλάρωση των δομών που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη (μύες, σύνδεσμοι, κόλπος), όπως και η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων (μήτρα, κόλπος).

   Η επιτακτική ακράτεια, είναι μια μορφή ακράτειας, όπου πριν την απώλεια ούρων, προηγείται ξαφνική και έντονη έπειξη προς ούρηση. Η αιτία σε αυτή την περίπτωση είναι η υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και φυσικά πρέπει να αποκλειστούν τυχόν νευρολογικά αίτια της ακράτειας αυτής. 

   Η ακράτεια από υπερπλήρωση, οφείλεται σε υποτονία της ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα που προκαλεί η μορφή αυτή είναι: αργή κένωση της ουροδόχου κύστης, υπόλειμμα ούρων μέσα στην κύστη μετά την ούρηση, επανειλημμένες ουρολοιμώξεις, ακράτεια. 

   Άλλες αιτίες της ακράτειας, που πρέπει να αναζητούνται και να διαγιγνώσκονται, είναι οι ουρολοιμώξεις, τα εκκολπώματα ουρήθρας, τα συρίγγια, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, νευρολογικά αίτια, κλπ.

   Η θεραπεία προσαρμόζεται ανάλογα με την αιτία. Σε ήπιες περιπτώσεις, συστήνεται μια σειρά ασκήσεων των πυελικών μυών, οι λεγόμενες ασκήσεις Kegel. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνο φαρμακευτική, ή να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι διόρθωση της κυστεοκήλης αν υπάρχει, ανάταξη και στήριξη ή αφαίρεση των γεννητικών οργάνων και στήριξη του κολπικού κολοβώματος, τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης, κ.α.

X

Right Click

No right click